25.000 Ft felett ingyenes szállítás

A színek jelentősen befolyásoljak a környezetünk, így a lakásunk egyes helységeinek hangulatát is. A konyhába olyan színeket kereshetünk, amelyek fokozzák az étvágyat, a nappaliba a társalgást, a kommunikációt elősegítő árnyalatokat választhatunk, míg a háló kialakításakor az a célunk, hogy jól aludjunk benne. Hogyan hatnak hát az egyes színek, és mivel milyen hatást lehet elérni?

Általánosságban elmondható, hogy a hideg színek nyugtatólag hatnak ránk, segítenek ellazulni. Csökken a vérnyomás, a légzésünk nyugodtabb lesz ilyen környezetben. Ha pedig ellazultunk, felszabadulnak a kreatív energiáink, így valóban feltöltődhetünk otthonunkban. A halvány árnyalatok, pasztell színek segítik a kognitív feladatok elvégzését.

Ezt a nyugtató hatást sok kísérlettel igazolták már, melyeket a legtöbb esetben szélsőséges közegben végeztek. Börtönök falait festették le hideg színekkel (érdekesség, hogy egy meleg szín is hasonló hatást vált ki: ez a rózsaszín), és a rabok azokban a cellákban nyugodtabban viselkedtek, kevesebb agresszív megnyilvánulás történt. Pszichiátriai intézetekben is kísérleteznek hasonlóval, azt tapasztalták, hogy epilepsziás rohamok erejét is lehet csökkenteni a megfelelő színek kiválasztásával.

Ugyanakkor otthonunkban nem kizárólag hideg színeket szeretnénk látni, hiszen szükségünk van a meleg tónusok hatására. Milyen színeket hol alkalmazzunk hát?

Sárga

A sárga az éltető napfényt szimbolizálja, úgy érezhetjük, hogy fényt vittünk vele a szobába. Nem véletlen, hogy amikor az érzéseket színekkel kell kifejezni, a boldogságot legtöbben a sárgával azonosítják.

A sárga az intelligencia színe, dinamikus, de nem vált ki nyugtalanító hatást. Sikert és életörömöt fejez ki, valamint megkönnyíti a kommunikációt, energizál: nagyon ajánljuk nappaliba.

Legjobban lilával párosítható, de nagyon jól mutat kékkel és zölddel is.

Zöld

A zöld ennek az évnek a színe, és ez nem véletlen. Elvárosiasodott életmódunkban elképesztően igényeljük a természetet, amit a zöld szín idéz meg a legjobban. Organikus, növényi mintákkal kiegészítve legelemibb ösztöneinkhez nyúlik vissza az “urban jungle” trend.

A zöld az egyensúly színe, stresszoldó hatású, ezért például kiváló abba a helységbe, ahol olvasni szoktunk. Nem véletlen, hogy a klasszikus könyvtári lámpák zöld burával vannak ellátva.

Hálószobába nem való, ahogy a dísznövényeinket sem ott tartjuk, úgy a zöld színt sem érdemes becsempészni ide.

Kék

A kék a kreativitás és a szabadság színe: mint a gyönyörű ég vagy a végtelenbe nyúló tenger.

Emellett van egy praktikus hatása is: optikailag nagyobbnak tűnhet tőle a helység, amelyben használjuk – főleg a világos árnyalatok esetében.

Az élelmiszerekhez nem passzol – hiszen valójában semmit nem eszünk meg, ami kék -, szemben például a zölddel és a sárgával, amelyek kifejezetten étvágygerjesztő hatásúak, mivel érett gyümölcsöket idéznek meg.

Érdekesség, hogy kék környezetben szeretünk magunknak örömet okozni. Hálóba ideális lehet, ugyanis altató hatással bír.

További színekről és azok hatásairól is írunk majd, kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem!

A cikkhez Jean-Gabriel Causse A színek hatalma című könyvét használtuk fel.

Kategóriák: Blog

PÖRGESS ÉS NYERJ

  • Próbáld ki a szerencséd és szerezz kedvezményt
  • 1 pörgetés e-mail címenként
  • Az e-mail címed megadásával elfogadod, hogy ajánlatot küldjünk neked
Pörgess és nyerj!
Never
Remind later
No thanks