25.000 Ft felett ingyenes szállítás

A skandinávok sok mindenben jó példával járnak előttünk, elég a női egyenjogúság kérdésére, a jövedelmekre vagy az iskolarendszerre gondolnunk. Van azonban valami, ami az életmódjukban is kiemeli őket a többi nép közül, és ami hozzájárul ahhoz, hogy a boldogság-listákon mind élen állnak. Mi a skandináv titok?

Mert hogy van titok, abban már szinte mindenki egyetért. Már mind ismerjük a dán hygge (a pillanat megélése, az otthonosság érzése) és a svéd lagom (nem túl sok, nem túl kevés, éppen elég) kifejezéseket, könyvek egész sora jelenik meg a témában. Tanuljunk a skandinávoktól, ismerjük meg azt a szemléletet, ami hozzásegíti őket a jólléthez.

Mit jelent ez az otthonunkban?

Nagyon fontos az általános hangulatunk szempontjából, hogy legyen egy olyan hely, az otthon, ahova a nap végén hazaérve igazán biztonságban és kényelmesen érezhetjük magunkat. Egy hely, ahol tökéletesen el tudunk lazulni, ami feltölt, ahol jó lenni. Ezért van óriási szerepe a lakberendezésnek. Hogy mivel és hogyan rendezzünk be az otthonunk terét.

A skandináv lakberendezés alapja az egyszerűség, a funkcionalitás, a kreatív ötletek, és a hagyomány tisztelete. Egy skandináv stílusban berendezett otthon nincs tele felesleges díszekkel, viszont mindazt, amit funkcionálisan használ, kreatívan és dizájnosan oldja meg. Egy egyszerű példával élve, gondoljunk a törölközőtartó létrára: a funkciója az, hogy tároljuk rajta a törölközőket, amiket használunk, mégis jól néz ki és ötletes megoldás.

A világos színeket kedvelik, ami tisztaságot, könnyedséget sugall, és kisebb térben is növeli a tágasság érzését. Ha már tágasság, igyekeznek maximálisan kihasználni a helyet. Gyakori a plafonig tartó tárolás: mi sokszor méltatlanul hanyagoljuk a plafon alatt rendelkezésünkre álló 1-2 m magas helyet, pedig ez rengeteg mindent elnyel. Igyekeznek otthonukban mindenfajta rendetlenséget megszüntetni, ez fontos lépés a stressz minimalizálása felé.

De ez miért hygge?

Van egy nagyon jó könyv, a Hygge – harmónia dán módra (Louisa Thomsen Brits), ami segít nekünk megérteni, hogy ez a fent emlegetett titok nem egy olyan dologban van, amit mi még nem tudunk. Sokkal inkább abban, ami már eddig is ott volt az életünkben, legfeljebb nem tudtuk megfelelően megélni. Egy boldog állapotot nem a boldogság folyamatos hajszolásával tudunk elérni, hanem egy megelégedettséggel. Ennek eszköze, ha jobban ráhangolódunk a jelenre. Mire gondolunk?

Arra, hogy meg kell találnunk a hétköznapiban az ünnepit. Ha sok mécsest és gyertyát gyújtunk meg este, amikor bekuckózunk a kanapéra olvasni, vagy beszélgetni, akkor sokkal meghittebb lesz a hangulat, jobban fogjuk magukat érezni. Ha egyszerű ebédnél is odafigyelünk, hogy miben tálalunk, miben rakjuk ki a szószt, ha van sütemény, azt milyen tortatálon kínáljuk fel, akkor máris nem csak arról szól az étkezés, hogy csillapítsuk az éhségünket, hanem hogy élvezzük közben az együtt töltött időt.

A kényelmes bútorok, a jól tervezett kiegészítők segítenek abban, hogy ellazuljunk. Legyen kéznél egy pokróc a kanapé mellett, amit magunkra csavarhatunk, ha kicsit fázunk. Legyen egy sámli az ajtó mellett, amire leülhetünk, hogy felvegyük a cipőnket. Fontos, hogy ha az otthonunkban körülnézünk, szeressük azt a látványt, ami elénk tárul, és a komfortérzetünket erősítsük minden olyan kiegészítővel, amire nekünk szükségünk van.

Ha az otthonunk egy olyan tér lesz, ami feltölt és inspirál, akkor máris nagyot léptünk előre az általános jóllét felé. Ezt pedig azzal tudjuk megteremteni, ha szánunk időt és energiát a lakberendezési kiegészítők beszerzésére.

Képek forrása: decordemon

Top termékeink

Kerámia sütőforma – csillag alakú

3700 Ft

Kék koptatott mintás szőnyeg

8590 Ft

Kerámia tároló, macska mintás

4500 Ft

Kategóriák: Blog

PÖRGESS ÉS NYERJ

  • Próbáld ki a szerencséd és szerezz kedvezményt
  • 1 pörgetés e-mail címenként
  • Az e-mail címed megadásával elfogadod, hogy ajánlatot küldjünk neked
Pörgess és nyerj!
Never
Remind later
No thanks