25.000 Ft felett ingyenes szállítás

A szimmetria a természetben is körülvesz minket, elég egy formás fára gondolnunk. Éppen ezért alapvetően vonzódunk is a szimmetriához: szépnek látjuk, nyugalmat áraszt és ellazít. Pontosan ezeket az érzéseket szeretnénk a lakberendezés során is elérni, nem csoda, hogy újra trend a lakberendezésben a szimmetria.

Hatalmas paloták, történelmi épületek és templomok jelenítenek meg grandiózus terekben az aprólékos részleteik kidolgozott szimmetriát. Emiatt soká a hagyományos, klasszikus stílussal is hoztuk összefüggésbe.

Az igazság azonban az, hogy egyszerűen jól esik a szemnek, kellemesen érezzük magunkat benne. Rendet és letisztultságot jelenít meg, amire a minket körülvevő zajban nagy szükségünk van.

Így történhetett, hogy egyre nagyobb teret nyer a lakberendezésben a szimmetria. Megvalósításának van pár alapszabálya, nézzük meg ezeket:

1. Jelöljük ki a térben a fókuszpontot, ami a szimmetria tengelye lesz

Fontos, hogy megválasszuk azt a központi elemet, ami köré a szimmetriát építjük. Ez egy olyan bútor legyen, amit nem mozgatunk gyakran. Lehet egy karakteres dohányzóasztal a szoba közepén, kandalló vagy valamelyik ablak.

Ennek természetesen valamilyen módon középen kell lennie, vagy a térben, vagy az egyik falon. Egy téren belül azonban kialakíthatsz kisebb egységeket is, ahol megvalósítod ezt.

Forrás: Bryan O’Sullivan Studio

2. Egyensúlyra törekedjünk, ne tükör-hatásra

Ne vegyük túl szigorúan a koncepciót. Egyrészt, mert így elkerülhetjük, hogy unalmassá váljon a tér elrendezése. Másrészt a túl szabályos elrendezés inkább a feszengés érzését válthatja ki. Ne feledjük, hogy a szemünket akarjuk gyönyörködtetni, nem szabályokat erőltetni magunkra az otthon pihentető terében.

Törekedjünk tehát az arányok összhangba hozására. Például, ha egy központi elem két oldalára fali képet teszünk, tehetjük ezt úgy, hogy az egyik oldalra két kisebbet, a másikra egy nagyobbat választunk.

3. A szimmetria alapja a bútorok elrendezése legyen

A legkönnyebben úgy teremthetjük meg a harmonikus összhatást, ha a leglátványosabb elemek esetében törekszünk a szimmetriára. Ha a kandalló a fókuszpont, a két oldalán ugyanannyi és ugyanolyan könyvespolcokat helyezzünk el.

A nappali terében az ülőfelületek elrendezése is remek alapja a szimmetria megteremtésének. Szembeállíthatunk egymással két ugyanolyan kanapét, vagy a kanapéval két fotelt.

Forrás: Kacey Gilpin Photography

4. Hangsúlyozzuk a minták ismétlésével

Hozzuk összhangba a különböző mintákat és színeket a térben. Erősíti a harmónia érzését, ha ugyanaz a minta visszaköszön több kiegészítőn is, vagy egy markáns színt ismétlünk meg az enteriőr több pontján.

Ha egy fekete-fehér enteriőrt például magenta árnyalatokkal dobunk fel, amit megjelenítünk díszpárnákon, asztali díszen és fali képen, nagyon jól tudunk dolgozni az arányok kialakításán.

5. Tegyük lágyabbá a szimmetriába rejtett aszimmetriával

Ahogy arról korábban is szó volt, a szimmetria alkalmazása során igyekezzünk elkerülni, hogy túl szigorúvá váljon a hatás. Ezt megtehetjük olyan játékos megoldásokkal, mint hogy a hálószobában az ágy két oldalára különböző éjjeli szekrényt választunk – az elrendezés szimmetrikus lesz, de mégsem tükörben.

Vagy választhatunk egy olyan mennyezeti lámpát, ami aszimmetrikus elemekből épül fel. Így miközben elkerüljük, hogy megsértsük a harmóniát, mégis lazítunk rajta.

Forrás: Baptiste Bohu

Mielőtt belefogsz a megvalósításba, tervezd el. Fontos, hogy nem minden helyiség alkalmas a szimmetria megteremtésére vagy a kialakítása, vagy a használatának módja miatt. Ilyen esetben nem érdemes erőltetni, hiszen a szimmetrikus design csak még hangsúlyosabbá teszi a mellette megjelenő szabálytalanságokat.

Kiemelt kép forrása: Baptiste Bohu

Kategóriák: Blog

PÖRGESS ÉS NYERJ

  • Próbáld ki a szerencséd és szerezz kedvezményt
  • 1 pörgetés e-mail címenként
  • Az e-mail címed megadásával elfogadod, hogy ajánlatot küldjünk neked
Pörgess és nyerj!
Never
Remind later
No thanks