SZÁLLÍTÁS 700 FT-TÓL!

Kosár

Új kincsek érkeztek webáruházunkba, amelyek az art deco stílusjegyeit viselik magukon. Hogy jön ez össze a skandináv lakberendezéssel? Milyen is az art deco pontosan? Mindent összeszedtünk ebben a bejegyzésben, amit tudni érdemes!

Az art deco az 1920-as években jelent meg az építészetben és az iparművészetben, és egészen a harmincas évek végéig divatos irányzat maradt. Franciaországban bukkant fel először, de népszerűvé vált a világon szinte mindenhol – a legnagyobb hatása az Egyesült Államokban volt, ahol csodálatos párost alkotott a jazz korszak világával. Hatással volt a társművészetekre is, így a festészetben, a szobrászatban és a bútorokban is markáns jegyeket hagyott.

Az art nouveau, a francia szecesszió organikus, hullámos mintáiból indult ki, és ezeket alakította át egyenes vonalakká, letisztult formákká. Több irányzat is hatással van a kialakulására: kapcsolata a kubizmussal egyértelmű, és érdekes módon az egyiptomi művészet is hat rá, amikor 1922-ben felfedezik Tutanhamon sírját. A túldíszítettség leegyszerűsítése jellemzi tehát, így már érhető, hogyan is kapcsolódik a skandináv minimalista dizájnhoz.

Az art deco hamar a luxus és az elegancia kifejezője lett. Köszönhető ez részben anyaghasználatának is: fényezett króm, rozsdamentes acél, márvány, ébenfa és más különleges faanyagok használata jellemezte. Az art deco stílus a leggrandiózusabb épületeket, a legmenőbb báltermeket, az elegáns filmszínházakat jellemezte.

A színhasználatára a bátor, élénk színek alkalmazása: mélyebb sárga, vörös, zöld és kék jellemző. Hogy jön össze ez akkor a skandináv lakberendezés világával? Az art deco szereti az erős kontrasztokat, amit az élénk színek szembeállítása a skandináv bézs és szürke világával meg is valósít.

Egy art deco enteriőrben sok textilt találunk, szőnyegeket helyeznek a legtöbb felületre. Ezeket visszafogott színek és geometriai minták jellemzik, amelynek tökéletes példái a webáruházunkban megtalálható szőnyeg is:

Tökéletesen illeszkedik mindehhez az újra egyre divatosabb arany szín, amelyet kiegészítőkön, vagy a bútorokon diszkréten megjelenítve csempészhetünk be egy vagány, art deco és skandináv stílus ötvözetével kialakított otthonba.