25.000 Ft felett ingyenes szállítás

A dán hygge a jól élés, önmagad kényeztetése, az élvezetes dolgok beemelése a mindennapokba. Ez az étkezések terén is megjelenik: nem mindegy, hogyan találsz, hogyan fogyasztod el az ételt. Milyen is egy hygge ebéd?

Nem véletlen, hogy a dánoknak külön szavuk van arra, ha úgy élsz, hogy jól érzed magad a bőrödben, boldogan és egyensúlyban. Ezt hygge-nek nevezik. Azt jelenti, hogy törődsz magaddal, kényezteted magad, hogy szánsz időt azokra a dolgokra, amitől jobban érzed magad. A világon aztán sok helyen elkezdték kutatni, vajon hogyan működik a hygge, mit csinálnak a dánok, amitől olyan boldogok, és mit tudunk ebből mi is megvalósítani.

Vegyük például az étkezést. A finom falatokat, az ínyencséget mindenki szereti. Mégis, az evés általában egy kötelező rituálé, be kell szerezni valami ehetőt, minél rövidebb idő alatt elfogyasztani. Úgyis rohanunk, kevés az idő, evés közben is az üzeneteinket nézegetjük. Pedig az étkezés alkalmat ad arra, hogy megállj egy kicsit a nap folyamán. Kényezteted a tested, hiszen táplálékkal látod el, és közben kényeztetheted az egész lelked, ha hangulatot is teremtesz hozzá.

Tálalás

Minden egyes alkalommal, amikor a mikróban is melegíthető műanyag tálból fogyasztod el az ételt, a dánok kollektíven felszisszennek. Szánj időt arra, hogy megterítesz, szépen tálalod az ennivalót. Ezzel már a látvány hozzájárul ahhoz az élvezethez, amit az étkezés adhat. Szerezz be a lakásod stílusához illő konyhai kiegészítőket funkciójuk alapján. Ha például sokszor esztek salátát, akkor kutasd fel az ideális salátás tálat, és azt az eszközt is, amivel ki tudod szedni.

Gondolj az apróságokra is. Az esti borozáshoz vásárolj finom sajtokat, melyeket tálalj arra megfelelő sajtvágó lapon. Ha szánsz időt az előkészületekre, akkor már ezekben a percekben elkezdesz ráhangolódni a kikapcsolódásra.

A dánok szinte minden étkezésükbe csempésznek némi “bűnös élvezetet”. Valami finomságot, ami nem feltétlenül egészséges vagy tápláló. Tehát valamilyen édességet. Te is tudod, hogy milyen örömet okoz leülni egy finom sütemény mellé, azok az ízek, hmm… Mégis mit teszünk a legtöbbször? Már az íróasztalunk mellett ülve, szinte oda sem figyelve nassolunk, munka közben. Tervezd be az ebédhez a desszertet, tálald azt is szépen egy tortatálon. Kényeztesd magad.

Hangulat

Amikor több időd van, és együtt a család, akkor az apróbb részletekre is érdemes odafigyelni. Amikor a hygge definícióját keresik, abban szinte biztos, hogy szerepelni fog a gyertya, a mécses. A dánok éves gyertyafogyasztása kimagaslóan nagyobb, mint bármely más nemzet esetében. Teremts hangulatot az étkezések során gyertyafénnyel, helyezz el mécsestartókat a találás során az asztalon. Ezek önmagukban is szépek, a gyertyafény pedig meghitt, kellemes hangulatot ad.

Az élvezetes pillanatokat magadnak kell megteremtened. Szánj időt arra, hogy az étkezések is a jó percek közé tartozzanak. A hygge az apróságokból áll össze, mindazokból a boldog percekből, amelyek kiragadnak a mindennapokból és boldogságot okoznak.

 

Kategóriák: Blog

PÖRGESS ÉS NYERJ

  • Próbáld ki a szerencséd és szerezz kedvezményt
  • 1 pörgetés e-mail címenként
  • Az e-mail címed megadásával elfogadod, hogy ajánlatot küldjünk neked
Pörgess és nyerj!
Never
Remind later
No thanks