SZÁLLÍTÁS 700 FT-TÓL!

Kosár

A karácsony este egyik fő attrakciója a vacsora: ilyenkor különleges, sok fogásos, ínyenc menüket készítünk. Mivel tudjuk még tovább fokozni a hatást? Természetesen az asztali dekorációval.

Ilyenkor igazán jó, ha sokkal nagyobb asztalhoz tudunk leülni, mint amekkorára valóban szükségünk van: jöhet a dekoráció.

Egyrészt már maga az étel is része ennek, én nagyon szeretem, ha ilyenkor minden finomság kinn van az asztalon. Ne a konyhapultról, a sütőből, vagy a főzőedényből tálaljunk, hanem tegyünk ki mindent az asztalra! Egyrészt így sokkal hívogatóbb mindenkinek, bátran mer mindenki annyit venni, amennyit szeretne, másrészt pedig tényleg, az étel önmagában is kifejezetten látványos.

Ehhez persze az kell, hogy a tálaláshoz legyenek megfelelő edényeink. Átlátszó üvegtál a salátának, kis edénykék és tálkák a szósznak, gusztusos kínáló a süteménynek. Ezeknek sokszor hajlamosak vagyunk nem tulajdonsítani elég jelentőséget, mondván, az étel épp olyan finom, ha a sütőedényből szedem ki, és ez igaz is, de ne felejtsük el, hogy az evés, pláne a különleges, ünnepi étkezések valóságos rituálék.

Nem véletlenül mondja minden a hygge-kérdését körüljáró cikk, hogy az étkezéseink tartozékait válogassuk meg alaposan, hiszen már a reggeli kávénk is jobban tud esni, jobban át tudjuk élni a reggeli-kávézás élményét, ha van hozzá egy különleges bögrénk.

Ha ez megvan, és a tálalásunk már hangulatos, akkor jöhet az extra dekoráció. Ahogy a karácsonyi hangulatképeket összegyűjtő cikkben is írtam, itt is érvényes, hogy a természetes anyagok teremthetik meg azt a nem túldíszített, mégis különleges hangulatot, ami a skandináv minimalizmus alapját adja.

Lássuk tehát az 5 tippet, avagy mivel dekoráljuk a karácsonyi asztalt?

  • Tegyünk gyertyákat az asztalra: díszíthetjük kis fenyőággal, bár akkor figyeljünk, hogy ne hagyjuk egyedül. Emeljük ki, tegyük szép fa tálakra. Ha sikerül néhány hangulatfénnyel és az asztali gyertyákkal megoldani, hogy a nagyobb lámpákat le is kapcsolhatjuk, igazán varázslatos hangulatot teremthetünk.
  • Használjunk fenyőágakat: mi lehetne igazibb és hangulatosabb karácsonyi asztaldísz, mint maga a fenyő? Egyszerű és látványos megoldás, ráadásul becsempészi az étkezéshez is a fenyőillatot.
  • Dekoráljunk eukaliptusz ágakkal! Az utóbbi évek nagy slágere az eukaliptusz, és nem véletlen: különleges, gyönyörű színe van, a levágott ág is nagyon sokáig szép marad, és ennek is különleges, karácsonyi illata van. Egyre több virágosnál beszerezhető.
  • Díszítsünk bogyós gyümölcs-ágakkal. Szintén klasszikus karácsonyi elem a kis piros bogyós növény, igazán sokféle van belőle: tarthatjuk pici szobanövényként, a szerencsésebbeknek a kertjében is van, így csak le kell metszeni néhány ágat, vagy szintén a virágosnál megvásárolhatjuk a csodás, hosszú ágakat, amikből tetszés szerint levághatunk aztán kisebb oldalágakat. Nagyon jófejek, mert mind karácsonyi színekben pompáznak.
  • Tegyünk fakorongokat a dekor-kompozíciók vagy a tányérok alá! Nem is hinnénk, mennyivel jobban mutat minden kis dekoráció, ha egy fa korongra tesszük 🙂 A lehető legtermészetesebb dekoráció, mégis egészen varázslatosan néz ki. Én hatalmas rajongója vagyok, mindenkinek ajánlom!

.

A fotókat a Pinterestről gyűjtöttük.