25.000 Ft felett ingyenes szállítás

Mit jelent ez az új trend, a wabi sabi, amiről mindenki beszél? És hogyan kapcsolódik a skandináv stílushoz? Ami azt illeti, elég erősen. Elmondjuk!

Forrás: blog.jiji.ng

A wabi sabi röviden megfogalmazva azt jelenti: harmóniát találni az egyszerűségben. A kifejezés Japánból ered, a wabi jelentése egyszerűség, természetközeliség, a sabi pedig a tökéletlenség elfogadása, a dolgok korának szépsége. Ha tehát az egyszerűségről, a letisztult minimalizmusról beszélünk, már látható, hogy ez a filozófia milyen könnyen kapcsolható a skandináv életérzéshez.

A dánok hygge-je is hasonlóképpen fogalmazható meg, ott a meghittség megteremtésének művészetéről beszélünk, arról, ahogy otthonosságot, melegséget sugárzó környezetet teremtünk magunk körül. Ha a hygge-t beépítjük az életünkbe, az azt is jelenti, hogy lelassulunk: megtanuljuk élvezni az élet egyszerű pillanatait, mint a reggeli kávé elfogyasztása: nem rohanva, élvezettel.

A letisztult, minimalista skandináv dizájn az egyszerűség keresése a szépség feláldozása nélkül. Nem zsúfolt, nem túldíszített, ugyanakkor szép és meghittséget ad. Hogyan emeljük be tehát a wabi sabi filozófiáját skandináv stílusú otthonunkba? Mutatunk pár tippet!

Wabi sabi tanácsok skandináv stílussal

Szerezzünk be inkább kevesebb bútort és kiegészítőt, de azok legyenek különlegesek. Alakítsunk ki fókuszpontokat az egyes helységekben, amelyek magukra vonják a figyelmet, a helység többi része viszont ne legyen túlzsúfolt. Különítsük el a funkciókat: a hálószobába ne tegyünk íróasztalt, ez legyen a pihenés és a relaxáció helye.

Forrás: http://www.peterfehrentz.de/editorial/wabi-sabi/

A szépség és a hasznosság járjon kéz a kézben: legyenek a használati tárgyaink dekoratívak, így kevesebb dologra lesz szükségünk! Ha a konyhai edényeid nem szépek, azokat használaton kívül eldugdosod a szekrénybe, mellé viszont csinos dekorációt vásárolsz, azzal rengeteg felesleges dologra teszel szert. Míg ha a konyha nyitott polcain büszkén mutathatod a mindennapos használat eszközeit, kevesebb tárgy zsúfolja otthonod.

Arról már nem is beszélve, hogy milyen örömforrást jelent, ha a szépséget be tudjuk emelni a hétköznapokba. Tálalj szépen, szerezz be különleges tányérokat és edényeket mindenhez, tegyél friss virágot vagy a vacsorához mécsest az asztalra, akkor az étkezés eseménye is élmény lesz. A család is tovább ott marad az asztal körül, és már be is indulnak a szuper beszélgetések.

Forrás: wabisabiwelcome.com/denmark/

Ami pedig az otthon minden pontján fontos, az az otthonosság: kényelmes, szép, hívogató, személyes és meghitt legyen. Ha a fotelre hanyagul odavetsz egy takarót, mellé kisasztalt állítasz lámpával vagy mécsessel, akkor szinte csábít a bekuckózásra és az olvasásra.

Arra viszont vigyázz, hogy kompozícióid ne menjenek szembe a kellemes használattal. A családod és a vendégeid is jobban érzik magukat egy olyan térben, ahol a használati tárgyak használhatóak. Feszengsz viszont, ha úgy ülsz le, hogy vigyázni kell, össze ne gyűrd, vagy rád szólnak, hogy oda nem szoktunk utcai ruhában. Az otthon nem az a hely, ahol a precízen összeállított kompozíciót vigyázva arrébb kell tennünk, mielőtt használni akarnánk, ami alatta van.

Legyen tehát az otthonod tökéletesen tökéletlen – ezt hirdeti a wabi sabi! Teremts szépséget minden egyes zugban, ahol csak tudsz, miközben a kényelmet és a használatot tartsd szem előtt.

A cikk megírásához Julie Pointer Adams Wabi-Sabi Welcome című könyvéből merítettünk inspirációt.

PÖRGESS ÉS NYERJ

  • Próbáld ki a szerencséd és szerezz kedvezményt
  • 1 pörgetés e-mail címenként
  • Az e-mail címed megadásával elfogadod, hogy ajánlatot küldjünk neked
Pörgess és nyerj!
Never
Remind later
No thanks