25.000 Ft felett ingyenes szállítás

Mindig nagy izgalommal várjuk, amikor a szezon elején a skandináv lakberendezés uralkodó márkái bemutatják a tavaszi-nyári kollekciót. Mik lesznek idén a tavasz színei? Milyen minta hódít majd? Frankfurtban jártunk, a hatalmas Ambiente vásáron.

Korábban a skandináv országok hasonló vásárait látogattuk, ám izgatta a kíváncsiságunkat: milyen lehet ez a grandiózusnak mondott, trend-iránytűnek nevezett frankfurti vásár? Hát, azt kell mondjam, valóban óriási. Már csak a vásár épületének méreteiből adódóan is: mire a lakberendezési csarnokokig (2 db) eljutottunk, nagyjából tíz percig kocogtunk a mozgójárdán.

És bár elvileg itt ugye minden van, az egyik csarnokot mégis szinte teljes egészében uralta a skandináv dizájn. Ebből is látszik, milyen alapvető szerepet tölt be az otthonokban ez a stílus.

Lássuk tehát, mire jutottunk:

Organikus minta

Az organikus minta marad. Mind a textilekben, mind az egyéb kiegészítőkben továbbra is markánsan jelen van ez az ornamentika. Minden téren egyértelmű az eltolódás a természetesség felé: a formák, az anyagok, a színek szintjén is.

Anyagok

Ennek jegyében egyre több az újrahasznosított anyagból készült kiegészítő is, amit a gyártók fennen hangoztatnak: számukra fontos a környezet és a felelős termékelőállítás. Mondjuk mióta tudjuk, hogy Svédország a szemete 99%-át újrahasznosítja, ezen már meg sem lepődünk.

Szintén erre a trendre rímel, hogy újra egyre divatosabb a lenvászon anyag. És milyen gyönyörű pasztell árnyalatokkal..

Szőrme

A bodros szőrme is továbbra is uralkodik sőt, szintet lépett: egyes gyártók alpaka-szőrből készült textileket kínálnak! Kellemes fogása van, arról nem is beszélve, hogy az alpaka bájos pofájával milyen remek reklámfotókat lehet készíteni hozzá.

Bársony

A tavaly előretörő bársony is maradt, és egyre több, akár extrémnek látszó helyen felbukkan: már lámpabúrát is készítenek belőle.

Állatok

Most már szinte tradíció, hogy minden évben megjelenik egy motívum, ami dekorációs elemként, a textilek mintázatában, és végül mindenhol visszaköszön. Ilyen volt a kaktusz, az ananász, vagy éppen az alpaka. Nos, idén ez a papagáj.

Textil minta

Ami a takarót és a szőnyegeket illeti, ott a mintás textil megy, a párna viszont egyszínű. Tetszetős ez az irány, hiszen így a nagyobb felületek mutatják a mintát, a párna pedig csak könnyebb kiegészítő, cserélhető, és könnyen megfér egymás mellett a több, hiszen nem tudják ütni egymást.

Színek

Most nem lehet úgy egyetlen új színt kiemelni, mint amikor nemrég bejött a zöld, vagy tavaly a lila-mályva. Ezek továbbra is megvannak, ahogy a barna és persze a fekete is, a szürke és a púderrózsaszín vintage árnyalataival karöltve. Itt is inkább azt tudjuk kiemelni, hogy a természetesség válik hangsúlyossá: azok az árnyalatok kerülnek előtérbe, amik a természetben is megfordulnak.

Mindez az irány, a természetes színek, anyagok és minták együttese megnyugtató összhatást kelt, segít visszatalálni a valódi természetbe, és annak relaxáló, lelassuló hatását emeli be az otthonunkba is. Nagyon jó törekvés ez, és szuper látni, hogy mindaz, amit a skandináv életmód, a hygge, a lagom hirdet, az megjelenik a lakberendezésben is.

Egyre fontosabb, hogy el tudjuk érni, hogy miközben folyamatosan olyan nagyon sok inger ér minket, legalább az otthonunk, a közeg, amiben feltöltődünk segítsen kiszakadni ebből, és a skandináv lakberendezés egyértelműen ebbe az irányba halad.

És még egy kis érdekesség:

Kategóriák: Blog

PÖRGESS ÉS NYERJ

  • Próbáld ki a szerencséd és szerezz kedvezményt
  • 1 pörgetés e-mail címenként
  • Az e-mail címed megadásával elfogadod, hogy ajánlatot küldjünk neked
Pörgess és nyerj!
Never
Remind later
No thanks