25.000 Ft felett ingyenes szállítás

A szobanövény a legegyszerűbbb sarkot is feldobja, jól néz ki, otthonosságot teremt, ráadásul tisztítja a levegőt és jót tesz a lelkünknek is, hogy gondoskodhatunk róla. A minimalista, visszafogott színekből építkező skandináv enteriőrbe színt és még több természetességet vihetünk, ha az urban jungle térhódításának engedve mi is egyre több növényt szerzünk be otthonra. Milyen szobanövények illenek a skandináv stílushoz?

1. Könnyezőpálma – monstera deliciosa

A könnyezőpálmának nagyon jó lehet a marketingje, ugyanis az utóbbi egy-két évben nem csak szobanövényként, de a levélforma, mint minta is mindenütt visszaköszön a designban. Jól is tette, hogy újra divatba jött, mert kiváló légtisztító hatású.

skandináv szobanövény monstera

Forrás: Pinterest

Arra figyelj, hogy elég gyorsan és nagyra nő, ezért olyan térbe tedd, ahol ki tud teljesedni. Nem igényli a direkt napot, de túl messze se tedd az ablaktól, mert akkor nyúlni kezd, megy a fény felé. Érdemes mihamarabb kikarózni, nagyobb korában így szebben tudod tartani. Ha levágsz egy levelet a szárával együtt és vízbe teszed, soká megmarad, és szuper dekoráció az asztalra. Ráadásul gyökereket is ereszt, így akár szaporíthatod is.

könnyezőpálma monstera

Forrás: Pinterest

2. Kaktusz

A kaktuszok épp olyan letisztult és minimalista designt képviselnek, mint a skandináv stílus: egy fehér alapszín által dominált térben kivételesen jól mutatnak. Nem kell azonnal hatalmas tüskékre gondolnod: vannak diszkrétebb fajták is, akiket nem akarsz már ránézésre is egy méterről elkerülni.

skandináv lakberendezés kaktusz

Forrás: Pinterest

A kaktusz nagy előnye, hogy nagyon egyszerű a tartása: ne locsold túl, és akkor már nem nagyon tudod elrontani. Nem tudományos állítás, inkább tapasztalat, hogy ha tetszik abban a méretben, ahogy megvetted, akkor egyszerűen ne tedd közel a fényhez, és nem igazán fog nőni. Ha azonban az ablakhoz teszed, meghálálja, és szépen fejlődik.

skandináv lakberendezés kaktusz

Forrás: Pinterest

Télen legjobb 10-15 fokon tartani őket locsolás nélkül, de fényen: ha ezt nem tudod megoldani, vagy nem szeretnéd kivinni a lakásból ilyenkor sem, akkor különösen vigyázz a locsolással, mert hajlamossá teszi a gombásodásra is a túl sok víz. Ez ellen megelőzési céllal is érdemes földből felszívódó gombaölő szerrel védekezni.

Tipp: Madagaszkári kaktuszpálma – Pachypodium

Ha valami különlegességre vágysz, szerezz be egy Madagaszkár pálmát! Ő csak a neve alapján pálma (valójában még csak nem is kaktusz, hanem szukkulens), amit azért kapott, mert magas, tüskés törzsének tetején, pálmára emlékeztető módon hosszú vékony levelek nőnek. Gondozása egyszerű, ahogy más kaktuszok esetében is, arra kell figyelned, hogy ne locsold túl – ebben az esetben a levelei vége elfeketedik. Leveleit télen eldobja, tavasszal újakat hoz.

3. Pöttyös begónia – Begonia maculata

Igazi különlegesség, ami itthon nálunk sokáig csak a Wild Flower Barnál volt kapható, de idén tavasszal feltűnt az OBI kínálatában is! Nem különösebben kényes növény, szereti a sok napfényt, de azért nem úgy, mint a kaktuszok, őt bátran tehetjük az ablaktól távolabb.

Itt is arra kell figyelni, hogy a pangó vizet rosszul viseli, elrohadnak a gyökerei, ezért nem szabad túlöntözni. Szereti a párás levegőt, és én azt tapasztaltam, hogy kiválóan táplálkozik belőle: amikor párásabb idő volt, két hétig sem kellett locsolni.

pöttyös begónia

Forrás: palmenmann.de

Gyönyörű fehér pöttyös leveleket hoz, amik frissen üde zöld színben pompáznak, a háta pedig bordó. Kifejezetten látványos növény.

4. Monstera obliqua vagy adansonii “monkey leaf”

Neki azt hiszem, nincs rendes magyar neve, ő is egy kis monstera, aki kinézetre egyáltalán nem hasonlít a könnyezőpálmára, pedig ha a jellemzőit soroljuk, igen sok a hasonlóság. Lyukas levelei vannak, ám sokkal kisebbek, és más textúrájuk is van, olyanok, mintha selyem levelek lennének.

Forrás: bakker.com

Nagyon gyorsan nő, elvileg szereti a fényt, de nálam az ablaktól messze is nagyon jól érzi magát. Futtatni is lehet, és akár plafonra akasztható, lelógó virágtartóban is tarthatod.

Szereti a vizet, földjét alapvetően nedvesen kell tartani.

5. Fikusz – Ficus elastica abidjan

A fikuszok közül ez a legsötétebb levelű változat, ami igazi eleganciát kölcsönöz neki: ezért illeszkedik olyan jól egy skandináv enteriőrbe.

fikusz skandináv lakberendezés

Forrás: thespruce.com

A fikusz szereti a napfényt, de semmiképp nem közvetlen, direkt napsütést, viszont félárnyékban is megmarad.

+1 Hawaii pálma vagy vulkánpálma – Brighamia insignis

Ha szereted a kontrasztokat a lakberendezésben, akkor ajánljuk ezt a csodás kis növényt! Úgy néz ki, mint egy igazi pálmafa, csak éppen 30 cm magas. A hűvös Skandinávia tökéletes ellenpontja a mediterrán tengerpartokat idéző Hawaii pálma, aki pozsgás növény, tehát tartása meglehetősen egyszerű.

hawaii pálma

Forrás: bakker.com

Az utóbbi időben nagyon felkapott szobanövény lett, tartásának pedig különlegessége, hogy eredeti élőhelyén, Hawaii-on egyre kevesebb van belőle, ezért megvásárlásával támogatod a fajta fennmaradását.

Nem szereti a tűző napot, de azért napfényes helyre kell tenni, és nála is arra kell vigyázni, hogy ne locsold túl. Bár tényleg divatos lett az utóbbi időben, nálunk nem annyira egyszerű beszerezni, Én a Home Garden Deko-tól szereztem a példányomat.

Ha a növény megvan, már csak kaspót kell választani hozzá. Böngészd kínálatunkat! >>

skandináv szobanövény

Forrás: Pinterest

Forrás: home4rt.com

Kiemelt kép forrása: Pinterest

Kategóriák: Blog

PÖRGESS ÉS NYERJ

  • Próbáld ki a szerencséd és szerezz kedvezményt
  • 1 pörgetés e-mail címenként
  • Az e-mail címed megadásával elfogadod, hogy ajánlatot küldjünk neked
Pörgess és nyerj!
Never
Remind later
No thanks