25.000 Ft felett ingyenes szállítás

Tippeket adunk lámpaválasztáshoz: milyen szempontokat kell figyelembe venni, mit kell mindenképp eldönteni, amikor lámpát választunk egy térbe az otthonunkban: legyen az mennyezeti lámpa a nappaliban, állólámpa a kanapé mellett, vagy asztali lámpa a hálószobában.

A lámpa meghatározó elem minden egyes térben, markáns szerepet kap az enteriőr stílusának megteremtésében.

Fontos eldönteni, amikor kiválasztjuk a megfelelő fényforrást, hogy milyen funkciót szánunk neki. Milyen gyakran fogjuk felkapcsolni, és milyen nagy fényt kell tudjon biztosítani.

Mennyezeti lámpa, függőlámpa

A mennyezeti lámpa a skandináv enteriőrben kiemelt stílusteremtő kiegészítő. Gyakran uralja a teret és magára vonja a figyelmet, ezért általában látványos, dekoratív darabot választanak ide.

Gyakori a hosszú textilkábellel, a térbe mélyebben beleengedett lámpák használata, amelyek ezáltal valóban integrált részei a lakberendezésnek.

Jellemzően azonban nem ezzel világítanak: a nagy központi fény helyett apró fényforrásokkal teremtik meg az olvasáshoz, a beszélgetéshez szükséges fényt, és kerülik ki azt is, hogy sötét sarkok keletkezzenek a szobában.

A függőlámpa kiválasztásakor ezért bátran nyúlhatunk merész formákhoz, és arra is készüljünk, hogy izgalmas anyaghasználattal áll elénk a skandináv design. Természetes anyagokkal, bambusz, rattan, nád lámpákkal találkozhatunk, amelyek sokszor natúr színükkel nyújtanak pihentető látványt.

Megnézem a mennyezeti lámpa kínálatot >>

Állólámpa

Az állólámpa funkció szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, talán segítségével valósítható meg a leghatékonyabban a fókuszált világítás. Az állólámpa fénye mellett tudunk olvasni, és minden olyan tevékenységet végezni, amihez nagyobb fényre van szükség.

Emellett természetesen az állólámpa szintén jelentős kiegészítője az enteriőr berendezésének is. Nagyobb darab, ezért fontos, hogy stílusban illeszkedjen a térhez, amelyben megjelenik. Válasszunk olyan lámpát, ami színében, hangulatában is illeszkedik a szobához.

Jellemzően kanapé, fotel mellett helyezzük el, hiszen praktikusan itt használjuk leggyakrabban. Éppen ezért nem árt, ha úgy választunk, hogy különösen az ülőalkalmatossággal legyen harmóniában.

Attól függően, hogy mennyi egyéb fényforrás van vele egy térben, tehát milyen nagy világítást várunk el tőle, figyeljünk a bura összetételére is. Gyakoriak az “átlátszó” burák, ahol például csak egy rács jellegű forma veszi körül az égőt, ilyenkor azonban számítsunk arra, hogy erősen világító égőt nem tudunk majd használni benne, mert bántja a szemet.

A különböző vászon burák képesek lehetnek jól átengedni a fényt, a dönthető fém burák pedig kiválóan alkalmasak arra, hogy felülről lefelé irányítva jól megvilágítsanak valamit anélkül, hogy mi belenéznénk az égőbe.

Megnézem az állólámpákat >>

Asztali lámpa

Az asztali lámpa lehet szinte kizárólag hangulatteremtő funkcióval elhelyezett darab, de alkalmas lehet arra is, hogy olvassunk mellette.

Kisasztalra, komódra helyezzük jellemzően, ezért a megfelelő darab kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy milyen messze tudjuk elhelyezni attól a ponttól, ahol a fényét használni szeretnénk.

A skandináv országokban érdekes hagyomány, hogy minden ablakba tesznek egy kislámpát. Nem használnak függönyöket, hogy napközben minél több természetes fényt engedjenek be otthonukba. Így este nagyon könnyű lenne belátni, ha csak a lakótérben lenne világos, ám a párkányra állított lámpák megtörik a kukkoló tekintet befelé irányuló vonalát.

Az asztali lámpa dekorációs elemként betöltött szerepét sem vitathatjuk el, egy kisasztalon vagy egy komódon az apróbb díszek mellett a leglátványosabb darab. Épp ezért itt is fontos a stílus, a megjelenés.

Minél több ilyen kis fényforrást helyezünk el egy szobában, annál hangulatosabb lesz a tér. Fontos, hogy a tervezésnél meghatározzuk ezek helyét: sokkal kellemesebb atmoszférát teremt, ha a szoba minden szegletében egy kisebb asztali lámpa, vagy egy nagyobb állólámpa világít, mintha az egész teret a mennyezeti lámpa erős fénye világítja meg.

Megnézem az asztali lámpákat >>

A hygge hangulat megteremtésében tehát rendkívül jelentős szerepe van a fényforrásoknak, amelyek a lámpák mellett természetesen lehetnek gyertyák, mécsesek, égősorok. Amikor lámpát választunk, ne csak a funkció határozza meg a döntésünket, hanem mindig tartsuk szem előtt, milyen markáns és stílusteremtő eleme lesz a térnek!

Kategóriák: Blog

PÖRGESS ÉS NYERJ

  • Próbáld ki a szerencséd és szerezz kedvezményt
  • 1 pörgetés e-mail címenként
  • Az e-mail címed megadásával elfogadod, hogy ajánlatot küldjünk neked
Pörgess és nyerj!
Never
Remind later
No thanks